Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟ 50,1% των ΕΛΠΕ - Τι αποτελούν τα Ελληνικά Πετρέλαια για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια;


Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ) αποτελούν έναν από τους κορυφαίους Ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με παρουσία σε 6 χώρες και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των πωλήσεων. Οι μετοχές των ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ δύο διεθνείς εκδόσεις ομολόγων διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ, το 45,5% ανήκει στην Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A., ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε θεσμικούς (11%) και ιδιώτες (8%) επενδυτές.

Ο τομέας διύλισης αποτελεί την κύρια δραστηριότητα του Ομίλου. Ο Όμιλος διαθέτει τα τρία από τα τέσσερα διυλιστήρια που λειτουργούν στην Ελλάδα και κατέχει μερίδιο περίπου 65% της ελληνικής αγοράς στον τομέα του χονδρικού εμπορίου πετρελαιοειδών. Ο Όμιλος είναι επίσης ο μόνος παραγωγός πετροχημικών στην Ελλάδα με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 60% των πωλήσεων και το μερίδιο της εγχώριας αγοράς να υπερβαίνει το 50%.

Ο Όμιλος κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια εμπορία, με δραστηριότητα στη λιανική εμπορία μέσω δικτύου περίπου 1.700 πρατηρίων, καθώς και στις πωλήσεις υγραερίου, βιομηχανικών, αεροπορικών, ναυτιλιακών καυσίμων και λιπαντικών.

Επιπλέον, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Διαθέτει δίκτυο 300 πρατηρίων σε Π.Γ.Δ.Μ., Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο.

Ο Όμιλος κατέχει δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Συμμετέχει ως διαχειριστής (operator) με ποσοστό 50% σε κοινοπραξία , στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου, με ποσοστό 25% σε κοινοπραξία στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους και με ποσοστό 25% στη θαλάσσια περιοχή «Block 2» και ως διαχειριστής (100%) στις δύο χερσαίες περιοχές της Δ. Ελλάδας «Άρτα – Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος». Επιπλέον, ο Όμιλος έχει ανακηρυχθεί ως Επιλεγείς Αιτών στην θαλάσσια περιοχή «Block 10» στον Kυπαρισσιακό Κόλπο, ενώ έχει υποβάλλει προσφορές για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής στη θαλάσσια περιοχή «Block 1», βόρεια της Κέρκυρας καθώς και ως μέλος κοινοπραξίας για δύο θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και μία θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο.

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται επίσης στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Μέσω της ELPEDISON, κοινοπραξία με την EDISON, λειτουργεί δύο μονάδες συνδυασμένου κύκλου στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη Βοιωτίας, συνολικής ισχύος 810 MW. Επιπλέον, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με χαρτοφυλάκιο 17 MW σε λειτουργία και άνω των 200 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Ο Όμιλος συμμετέχει κατά 35% στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ), που αποτελεί τον κύριο εισαγωγέα και πάροχο φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η ΔΕΠΑ κατέχει το 100% του ΔΕΣΦΑ, ιδιοκτήτη και διαχειριστή του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου, καθώς και το 51% των τοπικών εταιρειών προμήθειας και διανομής αερίου (ΕΠΑ και ΕΔΑ).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των ΕΛΠΕ: http://www.helpe.gr.





Η Goldman Sachs International και η NBG Securities ενεργούν από κοινού ως Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος, ενώ η Bracewell LLP και η KLC Δικηγορική Εταιρεία ως Νομικοί Σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ.

Σχόλια

e-info.gr

IATRIKOS.gr

RETV.gr ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βρέθηκε νεκρός ο 43χρονος Σπύρος στην αποθήκη του σπιτιού του

 

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Άγρια επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική: Αναμένεται η ταυτοποίηση των δραστών

 

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στο κέντρο της Αθήνας που αναγκάζονται να πληρώνουν τσουχτερά ενοίκια

 

Αλλαγή δόγματος από τις ΗΠΑ για τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας

 

Α. Ντούγκας: «Φως στην υπόθεση θα δώσει το ιατροδικαστικό πόρισμα»

 

Απολύθηκε από την Hellenic Train ο πρώην συνδικαλιστής Κώστας Γενηδούνιας

 

Φωτιά στην Κερατέα - Ήχησε το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από Διψέλιζα

 

POS KAI ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προ των πυλών για λουκέτο είναι χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Το πλεόνασμα που περήφανα πέτυχε η Ελληνική Κυβέρνηση ήταν κυρίως από κατασχέσεις λογαριασμών. Με την παράλληλη εφαρμογή Pos και κατασχέσεις ποσών σε επαγγελματικούς λογαριασμούς οι επαγγελματίες πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με το κλείσιμο επιχειρήσεων, ρίχνοντας την Ελληνική Οικονομία ξανά στην ύφεση. Χαρακτηριστική είναι και η μείωση της ζήτησης ταινιών σε ταμειακές μηχανές.

Chevron: Ξεκινά ο διαγωνισμός για τα θαλάσσια οικόπεδα σε Κρήτη - Πελοπόννησο

 

Ebog,gr ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ.ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ Βlogger Δημοσιογράφος

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνολικές προβολές σελίδας