Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση αποκλειστικών δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων



Με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σε συνέχεια της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις εταιρείες Chevron και HELLENiQ Energy.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπέγραψε, ήδη (23/1), την Απόφαση, με την οποία προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών, για τις οποίες παραχωρείται το εν λόγω δικαίωμα, όπως αυτά απεικονίζονται στους κάτωθι χάρτες.

Στο πλαίσιο της Υπουργικής Απόφασης προσδιορίζεται ως διαδικασία παραχώρησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων η Σύμβαση Μίσθωσης, το ίδιο πρότυπο, δηλαδή, με τις αντίστοιχες διαδικασίες των προηγούμενων διαγωνισμών.

Σημειώνεται πως έχει προηγηθεί, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, η Υπουργική Απόφαση με την οποία γίνεται αποδεκτό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την αμερικανική εταιρεία Chevron, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, καθώς και από την HELLENiQ Energy, για τις περιοχές «Νότια της Πελοποννήσου» και «Μπλοκ Α2».

Μέσα στις επόμενες ημέρες, δημοσιεύεται η Διακήρυξη του Διαγωνισμού, κατόπιν εισήγησης από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η οποία αφορά στην αδειοδότηση νέων περιοχών, με σκοπό την ανάθεση αποκλειστικών δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Η Διακήρυξη θα περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς υποφακέλους: α) νομιμοποιητικά έγγραφα, β) έγγραφα οικονομικής ικανότητας, γ) έγγραφα τεχνικής ικανότητας και δ) ανταγωνιστικά στοιχεία και θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 90 ημέρες.

Αφού υποβληθούν οι προσφορές από ενδιαφερόμενα μέρη (θα μπορούσαν να είναι και άλλες εταιρείες, εκτός δηλαδή από τις Chevron και HELLENiQ Energy που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον), θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών από Επιτροπή της ΕΔΕΥΕΠ. Θα επιλεχθεί η καλύτερη προσφορά (ανά περιοχή) και θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους αναδόχους για την οριστικοποίηση των Συμβάσεων Μίσθωσης.

Τέλος, θα γίνει η υποβολή των τελικών Συμβάσεων Μίσθωσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και η Κύρωσή τους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Σχόλια

e-info.gr

IATRIKOS.gr

RETV.gr ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

"Σήμερα γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας μας"

 

Σαμαράς: «Η Ελλάδα έχει εξαφανιστεί από το διεθνές προσκήνιο – Δεν την υπολογίζουν εχθροί και φίλοι»

 

Φωτιά στην Ερέτρια - Σηκώθηκαν εναέρια - Ήχησε το 112 για ετοιμότητα

 

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής για την επέμβαση των ΗΠΑ

 

Δόμνα Μιχαηλίδου: Πριμ 10.000 ευρώ σε όποιον εγκατασταθεί μόνιμα στους 3 δήμους του Έβρου

 

Πόσο θα κοστίσει στην Ελλάδα μία γενική σύρραξη Ισραήλ – Ιράν: Οι 5 τομείς που επηρεάζονται

 

Άραχθος: Τα δύο παιδιά προσφέρουν νέα ζωή - 13 μοσχεύματα σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία

 

Συγκίνηση στο σχολείο του 12χρονου που πνίγηκε στον Άραχθο ποταμό

 

Καραμανλής: Η Ε.Ε δεν μπορεί να έχει αξιοπιστία όταν δαιμονοποιεί τη Ρωσία και κατευνάζει τη Τουρκία

 

Eblog.gr ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ.ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ Βlogger Δημοσιογράφος

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνολικές προβολές σελίδας