Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ισότιμη Συμμετοχή του μικρού Λιανεμπορίου στην εθνική / ευρωπαϊκή προσπάθεια για κυκλική οικονομία ζητά ο εμπορικός κόσμος


Συνάντηση ΕΣΕΕ με τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα

Ισότιμη Συμμετοχή του μικρού Λιανεμπορίου στην εθνική / ευρωπαϊκή προσπάθεια για κυκλική οικονομία ζητά ο εμπορικός κόσμος

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 20 Απριλίου, αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καρανίκα και με τη συμμετοχή το Γεν. Γραμματέα κ. Νίκου Μπόνη και του Οικ. Επόπτη κ. Χρήστου Μπλουγούρα. Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα και είχε ως κύριο θέμα την οργανωμένη και θεσμική εκπροσώπηση του μικρομεσαίου εμπορίου στις δράσεις για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας, με στόχο την πλήρη ενημέρωση του και την ισότιμη συμμετοχή του στα σχετικά προγράμματα που διαχειρίζονται εθνικούς και κοινοτικούς πόρους

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο 4736/2020 «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030» καθιερώνονται τα συστήματα εγγύησης επιστροφής (Deposit Refund Systems – DRS) για συγκεκριμένες κατηγορίες συσκευασιών: πλαστικό και αλουμίνιο και ιδίως πλαστικές φιάλες ποτών (θέσπιση πανελλαδικού συστήματος επιστροφής εγγύησης στον πολίτη για τις πλαστικές φιάλες – ισχύς από 5.1.2023). Μάλιστα, είναι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο, το σύστημα αυτό να επεκταθεί σύντομα και στα είδη ένδυσης (λόγω κλωστοϋφαντουργικών ινών)

Παράλληλα, σύμφωνα με το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030», το λιανικό εμπόριο θα υποχρεούται: α. Να πωλεί αγαθά που περιλαμβάνονται σε ένα εγγυοδοτικό σύστημα (δηλαδή το σύστημα που θα επιστρέφει στον καταναλωτή ένα προσυμφωνημένο αντίτιμο το οποίο έχει προστεθεί στην τιμή), β. να παραλαμβάνει τις επιστρεφόμενες συσκευασίες από τους καταναλωτές και να επιστρέφει την εγγύηση.

Η ΕΣΕΕ επισήμανε πως λόγω των νέων δεδομένων και λόγω της ευρύτερης σημασίας του λιανικού εμπορίου στην ελληνική οικονομία, κρίνεται επιβεβλημένη η συμμετοχή της Συνομοσπονδίας στα σχετικά όργανα εντός των οποίων διεξάγεται ο διάλογος του Υπουργείου Περιβάλλοντος με όλους τους φορείς για την κυκλική οικονομία, όπως είναι το Εθνικό Συμβούλιο Κυκλικής Οικονομίας. Τονίσθηκε πως απαιτείται αποφυγή δυο ταχυτήτων μεταξύ «μεγάλου» και «μικρού» λιανεμπορίου σε ό,τι αφορά στην επικοινωνία με τον καταναλωτή. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση εμπορικών επιχειρήσεων από δαπάνες που δεν τους αναλογούν.

Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε την ΕΣΕΕ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός του εμπορικού κόσμου και ειδικά του μικρού λιανεμπορίου για τα ζητήματα Κυκλικής Οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι θα εξετάσει με προσοχή όλα τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου και σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε πως θα υπάρξει συνεχής και διευρυμένη ενημέρωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.


Σχόλια

IATRIKOS.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Τούρκοι αναλυτές: «Δεν πετούν τα αεροσκάφη μας - Παραδόθηκαν στους Έλληνες»

 

Αυγέρη, Κατσαφάδος, Δουδωνής και Αχτσιόγλου για τη Β. Μακεδονία και τις ευρωεκλογές

 

ΜΕΓΑ Α.Ε.: Δωρεά 690.000 προϊόντων προσωπικής υγιεινής, για το «Βοήθεια στο σπίτι Plus»

Η εταιρεία ΜΕΓΑ, με σεβασμό, ακεραιότητα και υπευθυνότητα απέναντι στην ελληνική κοινωνία, σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία για τη χώρα και με στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση του δύσκολου έργου της φροντίδας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, προχωρά στη δωρεά 690.000 προϊόντων ατομικής υγιεινής και προσωπικής φροντίδας, ενισχύοντας σημαντικά το νέο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Βοήθεια στο Σπίτι Plus». Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η εταιρεία συνεισφέρει ουσιαστικά στην κάλυψη των αναγκών και παροχή βασικών αγαθών κατ’ οίκον σε Αθηναίους δημότες με υποκείμενα νοσήματα και παθήσεις, ηλικιωμένους που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από οικείους τους, μοναχικά άτομα που δεν είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθούν, καθώς και την ενίσχυση των νέων δομών φιλοξενίας αστέγων του Δήμου. Η ΜΕΓΑ, με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, δεσμεύεται να συνεχίσει την έμπρακτη προσπάθεια στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των φορέων που αγρυπνούν για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

ΓΣΕΒΕΕ: Κινδυνεύουν να χαθούν 250.000 θέσεις εργασίας

Έκτακτη Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις Η παρούσα δημοσίευση εστιάζει στις συνέπειες που προκαλεί η αντιμετώπιση της πανδημίας στην αγορά εργασίας και αποτελεί κομμάτι της έκτακτης έρευνας που πραγματοποίησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στις 15 Απρίλιου 2020 . Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής: •8 στις 10 (77,7%) επιχειρήσεις που ανέστειλαν μερικώς ή πλήρως την δραστηριότητα τους προχώρησαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας •1 στις 8 (13,3%) επιχειρήσεις υιοθέτησαν καθεστώς τηλεργασίας για το προσωπικό τους. •2 στις 10 (19,9%) επιχειρήσεις που δεν ανέστειλαν την λειτουργία τους μείωσαν το προσωπικό τους ενώ μόλις 3 στις 100 (3,2%) το αύξησαν. •1 στις 8 (12,7%) του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ενδέχεται να μειώσουν το προσωπικό τους μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ μόλις 3 στις 100 (3,4%) δηλώνουν

Ώρες αγωνίας για τον σλοβάκο πρωθυπουργό -Τι ισχυρίστηκε ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας

 

ΕΚΤ: Τριπλό καμπανάκι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης - Ποιοι είναι οι 3 κίνδυνοι

 

Ξεκίνησαν δρομολόγια τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία

 

Σε συνθήκες εμφυλίου η Γεωργία

 

Γεωργιάδης: Εξετάζεται το κλείσιμο των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην είναι ανοιχτά τις Κυριακές τα  σούπερ μάρκετ :  “Σέβομαι απολύτως τον κόπο των υπαλλήλων των σούπερ μάρκετ. Δεν θέλω να ταλαιπωρώ τον κόσμο χωρίς λόγο”.