Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Copernicus: Η Κυκλοφορία του Ατλαντικού Ωκεανού στο πιο αδύναμο σημείο της χιλιετίας

 

Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας είναι μια θεμελιώδης φυσική μεταβλητή που χρησιμοποιείται για την κατανόηση, τον ποσοτικό προσδιορισμό και την πρόβλεψη των πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ του ωκεανού και της ατμόσφαιρας. Η εικόνα του άρθρου απεικονίζει τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού όπως προβλέφθηκε από την Υπηρεσία Παρακολούθησης Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του ευρωπαϊκού προγράμματος τηλεπισκόπησης Copernicus, για την 8η Μαρτίου 2021.


Σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους του ωκεανού, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας χρησιμοποιείται για την χαρτογράφηση ιστορικών τάσεων του Ρεύματος του Κόλπου (Gulf Stream) και του ευρύτερου κυκλοφορικού συστήματος επιφανειακών και βαθύτερων ρευμάτων στο οποίο ανήκει, το οποίο είναι γνωστό ως Κυκλοφορία του Ατλαντικού Ωκεανού- AMOC (Atlantic Meridional Overturning Circulation).
Το AMOC είναι ένα από τα κύρια συστήματα ωκεάνιας κυκλοφορίας που αναδιανέμει τη θερμότητα και επομένως έχει σημαντικό αντίκτυπο στο κλίμα του πλανήτη μας.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience έδειξε ότι η δραστηριότητα της Κυκλοφορίας του Ατλαντικού Ωκεανού- AMOC, έχει πλέον πέσει σε ιστορικό χαμηλό. Εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί σημαντικές αλλαγές στη μεταφορά θερμών υδάτων από τα ωκεάνια ρεύματα στην Ευρώπη και στη δημιουργία ισχυρών βαρομετρικών χαμηλών, η Κυκλοφορία του Ατλαντικού Ωκεανού- AMOC, βρίσκεται πλέον στο πιο αδύναμο σημείο της τελευταίας χιλιετίας.

Πηγή: meteo.gr - https://meteo.gr/article_view_scientific.cfm?entryID=44

Σχόλια

IATRIKOS.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Νέες αιχμές Κασσελάκη για Τσίπρα

 

Βλαντιμιρ Πούτιν: Απόσυρση της Ουκρανίας από 4 περιφέρειες & αναγνώριση της Κριμαίας

 

Ξεκίνησαν δρομολόγια τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία

 

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Θολό το τοπίο στη Γαλλία μετά τη νίκη της Αριστεράς

 

Ώρες αγωνίας για τον σλοβάκο πρωθυπουργό -Τι ισχυρίστηκε ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας

 

«Στερεύουν» τα αποθέματα νερού στην Ελλάδα

 

Σε συνθήκες εμφυλίου η Γεωργία

 

Σαντορίνη: Με όριο τους 8.000 επισκέπτες κρουαζιέρας

 

ΕΚΤ: Τριπλό καμπανάκι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης - Ποιοι είναι οι 3 κίνδυνοι