Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ 9.500 ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΑ ΚΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Αυτοψία πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε ετοιμόρροπο ακίνητο στο Μαρούσι, στο πλαίσιο προγράμματος αυτοψιών που υλοποιείται από το Υπουργείο σε συνεργασία με το ΤΕΕ, με στόχο τη συνολική -σε εθνικό επίπεδο- αντιμετώπιση των κτιρίων που είναι ετοιμόρροπα, επικίνδυνα, είτε χρήζουν παρεμβάσεων.

Το εν λόγω ακίνητο στο Μαρούσι είναι ένα παλιό, επικίνδυνο και ετοιμόρροπο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, το οποίο κατά το ήμισυ βρίσκεται μέσα σε ρέμα και πρέπει να κατεδαφιστεί. Παρόντες στην αυτοψία ήταν και ο γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπως και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι.

Από το σημείο της αυτοψίας ο Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε τη σημερινή εικόνα με τα ετοιμόρροπα και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την καταγραφή των δήμων -όπως τους είχε ζητηθεί από το υπουργείο- αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τα 9.500 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια.

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις -που βρίσκονται σε επεξεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον τεχνικό κόσμο καθώς και την Αυτοδιοίκηση- αναμένεται έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο, ενώ οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς το ζήτημα είναι και δημόσιας ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Σημείωσε δε ότι θα ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη, όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις.

Ειδικότερα ο κ. Χατζηδάκης, για την αντιμετώπιση όλου του θέματος υπογράμμισε 5 βασικά στοιχεία του θέματος:

«Πρώτον: Έχουμε δηλώσεις από τους δήμους όλης της χώρας για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Δεύτερον: σε συνεργασία με το ΤΕΕ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή και διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.

Τρίτον: σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζουμε νομοθετική παρέμβαση, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.

Τέταρτον: θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα, διότι προφανώς μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτίρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.

Πέμπτον: Ετοιμάζουμε μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων -το πρόγραμμα «Διατηρώ» για παράδειγμα που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια τέτοια περίπτωση- αλλά και γενικότερα για την διευκόλυνση των δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις. Ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει ένα σχετικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στη Σάμο από όπου και η όλη προσπάθεια ξεκινά».

Ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά τη σημερινή αυτοψία στο Μαρούσι δήλωσε:

«Η ρύθμιση που ετοιμάζει ο Υπουργός συνολικά όλο το πρόγραμμα αντιμετώπισης είναι πραγματικά εξαιρετικά για τον λόγο ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να προφυλάξουμε ανθρώπινες ζωές. Πραγματικά θεωρώ ότι αν εδώ μέσα κυκλοφορήσουν παιδιά ή οποιοσδήποτε θα κινδυνεύσουν. Επίσης, αν όλος αυτός ο όγκος κτίσματος πέσει μέσα στο ρέμα θα το μπουκώσει με αποτέλεσμα να έχουμε πλημμύρες.

Συνεπώς ζητάμε από την πολιτεία να μας απελευθερώσει τα χέρια για να μπορέσουμε αυτά τα κτίσματα να τα περάσουμε σε δημόσια χρήση και να κάνουμε εδώ πέρα έναν χώρο, ο οποίος θα είναι υπέρ της γειτονιάς».

Επισυνάπτεται η λίστα με τα καταγεγραμμένα από τους δήμους επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίρια


Σχόλια

IATRIKOS.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΗΠΑ: Έρχονται τα τζιτζίκια... τρισεκατομμύρια....

  The cicadas are coming... trillions of them. https://t.co/SWbaPsPRZA — CBS News (@CBSNews) April 14, 2024

Προκριματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα 35 ονόματα του ευρωψηφοδελτίου

  Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 τη Δευτέρα (15/4) η καταμέτρηση των ψήφων των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οι οποίοι συμμετείχαν στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των 35 υποψηφίων που θα συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Η διαδικασία κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένη, καθώς συμμετείχαν, είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος. Στη λίστα των 35 υποψηφίων που θα συμπεριλαμβάνονται στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατ’ αλφαβητική σειρά βρίσκονται οι ακόλουθοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, ανα περιφέρεια. ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ 1) ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ ΑΓΛΑΙΑ 2) ΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΠΟΔΗΜΟΙ 1) ΓΟΥΝΑΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 2) ΜΟΥΜΤΖΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗ 1) ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΟΣ 2) ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 3) ΑΡΣΕΝΗ ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ) 4) ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΜΥΡΤΩ 5) ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ ΣΟΦΙΑ 6)ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 7) ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 8)ΠΑΠΑΝΩΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 9) ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 10) ΣΑΠΟΥΝΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Η υπομονή της Ρωσίας εξαντλείται...

  @fr_yourmind Δημήτρη Λιάτσο, @Free your mind 2 #ελλαδα🇬🇷 #κυπρος #liatsos #ρωσια ♬ πρωτότυπος ήχος - Free your Mind

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πιστεύουμε να είστε τίποτα ρατσιστές και δεν θέλετε αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν μάνες;

  Δεν πιστεύουμε να είστε τίποτα ρατσιστές και δεν θέλετε αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν μάνες; Είστε τίποτα #νδ #συριζα #πασοκ ή ο φίλος μας ο κ . #Λιάγκας και οι υπόλοιποι των πρωιναδικων που λένε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ; #βελοπουλος pic.twitter.com/C1uGESmOUY — Κυριάκος Βελόπουλος (@velopky) April 15, 2024

Ο Φρέντι Μπελέρης υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΝΔ

  Ο Φρέντι Μπελέρης υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΝΔ https://t.co/tUWbzNWKRB — Zougla.gr (@zougla_online) April 15, 2024

ΒΙΝΤΕΟ: Παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές

 

Αντίο λέμε σήμερα στον σπουδαίο Γιάννη Φέρτη...

  Αντίο λέμε σήμερα στον σπουδαίο Γιάννη Φέρτη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Υπηρέτησε με αφοσίωση την υποκριτική τέχνη για πάνω από εξήντα χρόνια και ξεχώρισε για το ήθος και την σεμνότητά του. Η βελούδινη και εκφραστική του φωνή θα μας συντροφεύει πάντα μέσα από τις… pic.twitter.com/22RZ1sgFvY — Finos Film (@FinosFilm) April 15, 2024

Νεκροί στο Σίδνεϊ: Το τυπικό Σάββατο των αγορών μετατρέπεται σε φρίκη

  ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: Η πλατφόρμα http://stop-bullying.gov.gr απευθύνεται σε οποιονδήποτε μαθητή ή μαθήτρια έχει δεχθεί bullying

  Η πλατφόρμα https://t.co/y3jxFQNWWm απευθύνεται σε οποιονδήποτε μαθητή ή μαθήτρια έχει δεχθεί bullying ή σε γονείς/κηδεμόνες, με σκοπό την αναφορά του περιστατικού και την αντιμετώπισή του. #StopBullyingGR #MilaMporeis https://t.co/0PndmnBEhH — Ελληνική Κυβέρνηση (@govgr) April 9, 2024  

ΣΕΙΣΜΟΣ 4,4 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

  Χρόνος γένεσης:  14/04/2024 02:02:44 (GMT) Μέγεθος:  4.4 Επίκεντρο:  23.2 χμ Ν της Σκιάθου Εστιακό Βάθος:  10 χμ