ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ - Πάνω από το 60% του ΑΕΠ παράγεται σε Αττική και Κεντρική ΜακεδονίαΠάνω από το 60% του ΑΕΠ της χώρας παράγεται σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία, ενώ τεράστιες είναι οι ανισότητες στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των Περιφερειών της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά το 2017, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) αυξήθηκε κατά 2,3% στο σύνολο της χώρας, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρουσιάζουν οι περιφέρειες της Κρήτης, της Στερεάς Ελλάδας και του Νοτίου Αιγαίου.
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των περιφερειών στη δημιουργία της ΑΠΑ, σχεδόν το μισό ΑΕΠ παράγεται στην Αττική.

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Αττική με 47,6% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 13,7%. Αθροιστικά και οι δύο περιφέρειες παράγουν το 61,3% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.
Με πολύ χαμηλότερα ποσοστά ακολουθούν η Θεσσαλία με συμμετοχή 5,2% στο συνολικό ΑΕΠ, η Κρήτη με 5% και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία παράγει το 4,5% του ΑΕΠ.

Με βάση την περιφερειακή κατανομή της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και τα στοιχεία των στατιστικών πληθυσμού (υπολογιζόμενος πληθυσμός στο μέσο του έτους) υπολογίζεται το κατά κεφαλήν περιφερειακό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Στο σύνολο της χώρας, το 2017 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%, σε σύγκριση με το 2016 και διαμορφώθηκε σε 16.757 ευρώ, από 16.378 ευρώ που ήταν το 2016.

Σχόλια

e-info.gr

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ