ΑΓΡΟΤΕΣ Ε.Ε:«Καταρρέουμε. Κινδυνεύουμε να κλείσουμε. Δεν έχουμε καθόλου χρήματα, πουθενά δεν βλέπουμε φως»
Ο γεωργικός τομέας της Γερμανίας απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή εξαιτίας του covid-19. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα 40.000 εργαζομένων, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη ώστε να εργαστούν στις καλλιέργειες. Οι εργάτες θα ταξιδέψουν με αεροπλάνο και οι αρχές εγγυώνται ότι θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγιεινής ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας.
«Πρέπει να συνδυάσουμε την προστασία της δημόσιας υγείας με την ασφάλεια των σοδιών. Νομίζω πως μέχρι σήμερα, τα έχουμε καταφέρει. Υπάρχουν αυστηροί κανόνες για την προστασία της υγείας των πολιτών και αυτοί οι κανόνες εφαρμόζονται πιστά» δήλωσε η Τζούλια Κλόκνερ, υπουργός γεωργίας της Γερμανίας.
Κάθε χρόνο περίπου 300.000 εποχικά εργαζόμενοι πηγαίνουν στη Γερμανία για να εργαστούν την περίοδο της συγκομιδής. Όμως πρόβλημα υπάρχει και στη Νότια Ευρώπη.
Το κλείσιμο των συνόρων λόγω της πανδημίας θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες στη νότια Ιταλία. Τα τελευταία χρόνια περίπου 100.000 άνθρωποι εργάστηκαν στα χωράφια και τα θερμοκήπια στην περιφέρεια της Απουλίας. Πλέον, οι εργάτες είναι ελάχιστοι.
«Εδώ υπήρχαν τουλάχιστον δύο ή τρία άτομα σε κάθε θερμοκήπιο για να καλλιεργήσουν και για να μαζέψουν μανιτάρια. Πλεόν κάποιοι άνθρωποι φοβούνται, ενώ άλλοι δεν μπορούν να μετακινηθούν. Δεν έχουμε εργαζόμενους, αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες» δήλωσε ένας Ιταλός αγρότης.
Και χωρίς εργάτες τα μανιτάρια σαπίζουν και γίνονται λίπασμα. Οι αγρότες τα χρησιμοποιούν για την καλλιέργεια φασολιών και μπιζελιών.
«Καταρρέουμε. Κινδυνεύουμε να κλείσουμε. Δεν έχουμε καθόλου χρήματα, πουθενά δεν βλέπουμε φως» δήλωσε μια αγρότισσα.
Στην περιφέρεια της Απουλίας, τα συνδικάτα εκτιμούν ότι η ζημιά ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Οι αγρότες ζητούν την άμεση στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
΄Έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερο δημοσίευμα ότι στην Ελλάδα έχουμε ειδικού τύπου ΑΝΕΡΓΙΑ και μάλιστα το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Όλοι ψάχνουν εργάτες για συλλογή του ελαιοκάρπου, ωστόσο κανένας δεν βρίσκει και καταλήγει στους αλλοδαπούς. Το παράξενο είναι ότι ενώ έχουν έρθει τόσοι αλλοδαποί στην Ελλάδα, πάλι δεν μας φτάνουν. Στην Ελλάδα του 1.000.000 ανέργων,κανένας δεν πάει να μαζέψει ελιές. Μάλλον οι Έλληνες είναι γεννημένοι αφεντικά...
Pro-Ahmed Al Sharaa forces have burned and looted the Greek Church in Taraa — an ancient Byzantine fortress and sacred Christian site — as part of their brutal assault on the Swaida region pic.twitter.com/7lIoUTgxBG — Greco-Levantines World Wide (@GrecoLevantines) August 4, 2025
Είδα το γράφημα του Μαρινάκη και είπα να το φτιάξω κι εγώ: έβγαλα τα αντίθετα αποτελέσματα! Η μισή Ελλάδα, κοντά, έχει δει πια το γράφημα του συναδέλφου @Kos_Marinakis , που με πολύ όμορφο και απλό τρόπο δείχνει τεράστιες διαφορές στην κατανομή της αύξησης του πραγματικού… pic.twitter.com/YCAKF0fwiG — Stefanos Tyros (@StefanosTyros) July 11, 2025
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου