Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

O Economist μιλά για κατακόρυφη ύφεση στην Αμερική και την Ευρώπη


Πρώτα, οι άνθρωποι σταμάτησαν να ταξιδεύουν και σταμάτησαν να τρώνε έξω. Τώρα, σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις τους λένε να μένουν στο σπίτι. Τις τελευταίες εβδομάδες, μια βαθιά ύφεση έχει γίνει αποδεκτή ως το αναπόφευκτο οικονομικό τίμημα της επιβράδυνσης της προόδου του covid-19. Στις 24 Μαρτίου έφθασαν μερικοί από τους πρώτους ευρείς στατιστικούς δείκτες του βαθμού στον οποίο έφτασε η ύφεση στις δυτικές οικονομίες, στους δείκτες των μηνιαίων αγοραστών (PMIs) που δημοσίευσε η IHS Markit, εταιρεία δεδομένων και έρευνας. Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικά κακοί: προκάλεσαν μια ύφεση τόσο λίγο τόσο κακή όσο στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, και μάλλον χειρότερα.

Οι δείκτες PMI καταρτίζονται από έρευνες αγοράς διαχειριστών σε 400 εταιρείες σε κάθε μία από πολλές χώρες. Καλύπτουν την κατασκευή, τις υπηρεσίες, τις κατασκευές και ολόκληρη την οικονομία. Οι διευθυντές ρωτιούνται για μια σειρά από πράγματα: τρέχουσα και μελλοντική δραστηριότητα, νέες παραγγελίες, απασχόληση, χρόνοι παράδοσης των προμηθευτών και άλλα. Παρέχουν έναν αρκετά αξιοπρεπή κύριο δείκτη του ΑΕΠ. Για κάθε δείκτη και δευτερεύοντα δείκτη, ο μαγικός αριθμός είναι 50: ένας αριθμός παραπάνω που υποδηλώνει ότι η δραστηριότητα αυξάνεται. οτιδήποτε κάτω από αυτό δείχνει συστολή.

Οι αριθμοί PMI του Μαρτίου αναμενόταν να είναι φοβεροί - όπως ήταν στην Κίνα ένα μήνα πριν. Και έτσι ήταν, ιδιαίτερα στη ζώνη του ευρώ. και ειδικά για τις υπηρεσίες που χτυπήθηκαν νωρίς και σκληρά, καθώς τα ταξίδια, ο τουρισμός και οι επισκέψεις στα εστιατόρια αποξηράνθηκαν (δείτε γραφήματα). Στη ζώνη του ευρώ, ο γενικός ή σύνθετος δείκτης υποχώρησε στο 31,4, από 51,6 τον Φεβρουάριο. Αυτό είναι το χαμηλότερο από τότε που δημιουργήθηκε ο δείκτης το 1998. Ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε από 52,6 σε 28,4, ξεπερνώντας το προηγούμενο άσχημο ρεκόρ των 39,2, που είχε τεθεί τον Φεβρουάριο του 2009 σε απόσταση. Οι θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2009.

Η μεταποίηση, η οποία είχε ήδη συρρικνωθεί στη ζώνη του ευρώ, δεν διέφυγε: ο δείκτης της υποχώρησε από 48,7 σε 39,5. Στην πραγματικότητα, σημειώνει ο Bert Colijn της ολλανδικής τράπεζας ING, ο αριθμός κατασκευής ωθήθηκε από τους μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης των προμηθευτών. Κανονικά αυτό είναι ένδειξη δύναμης. τώρα σηματοδοτεί διαταραχές.

Τα αριθμητικά στοιχεία της Βρετανίας δεν ήταν τόσο κακά, αλλά και άθλια. και η χώρα είναι μερικές εβδομάδες πίσω από την ηπειρωτική Ευρώπη τόσο στον αριθμό των περιπτώσεων του ιού όσο και στους περιορισμούς της καθημερινής ζωής. Μόνο στις 23 Μαρτίου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σχεδόν πλήρη απομόνωση και η έρευνα διεξήχθη από τις 12 έως τις 20 Μαρτίου.

Στην Αμερική, η πτώση ήταν λιγότερο σοβαρή από ό, τι στην Ευρώπη: από 49,6 σε 40,5 συνολικά. Ο κλάδος της παραγωγής υποχώρησε από 50,7 σε 49,2, πράγμα που συνεπαγόταν μόνο ελαφρά συρρίκνωση. Ωστόσο, αυτή είναι η πιο μεγάλη πτώση από τον Αύγουστο του 2009. Και η έρευνα περιείχε επίσης στοιχεία ότι το covid-19 έχει σταματήσει την αξιοσημείωτη πορεία δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Αμερική, όπου το ποσοστό ανεργίας της είχε μειωθεί σε μόλις 3,5% το Φεβρουάριο. Η IHS Markit αναφέρει ότι οι εταιρείες ρίχνουν τους εργαζόμενους με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 2009, εν μέρει λόγω της πτώσης των εκκρεμών εργασιών, καθώς οι πελάτες θέτουν παραγγελίες σε αναμονή.

Το πώς αυτό μεταφράζεται σε μείωση του ΑΕΠ είναι δύσκολο να πούμε. Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, σημειώνει ότι οι αριθμοί του Μαρτίου είναι κατά προσέγγιση σύμφωνοι με την πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 5%, με ετήσιο ρυθμό, και γύρω στο 2% σε ευρώ (δηλαδή ακόμα ταχύτερα) στο ευρώ περιοχή. Αλλά με μια τέτοια απότομη πτώση, η παρεκβολή από τις προηγούμενες σχέσεις είναι δύσκολη. Και ο Μάρτιος είναι μόνο η αρχή. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ήδη μεγάλες, πολύ πιο απότομες πτώσεις στο ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου.

Σχόλια

IATRIKOS.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Νέες αιχμές Κασσελάκη για Τσίπρα

 

Βλαντιμιρ Πούτιν: Απόσυρση της Ουκρανίας από 4 περιφέρειες & αναγνώριση της Κριμαίας

 

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ξεκίνησαν δρομολόγια τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία

 

Θολό το τοπίο στη Γαλλία μετά τη νίκη της Αριστεράς

 

Ώρες αγωνίας για τον σλοβάκο πρωθυπουργό -Τι ισχυρίστηκε ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας

 

Σαντορίνη: Με όριο τους 8.000 επισκέπτες κρουαζιέρας

 

«Στερεύουν» τα αποθέματα νερού στην Ελλάδα

 

Σε συνθήκες εμφυλίου η Γεωργία

 

ΕΚΤ: Τριπλό καμπανάκι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης - Ποιοι είναι οι 3 κίνδυνοι