Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνταγές φαρμάκων χωρίς χαρτί και επισκέψεις στα ιατρεία


Λήψη συνταγής ή παραπεμπτικό με SMS ή email στο πλαίσιο της μείωσης της διασποράς του κορωναϊού, προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ποια θα είναι όμως η διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης, δηλαδή η έκδοση συνταγών φαρμάκων και παραπεμπτικών χωρίς επίσκεψη των ασθενών στα ιατρεία; Χωρίς εκτυπώσεις σε χαρτιά και η αποκλειστικά ηλεκτρονική τους διακίνηση μέσω του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της ΗΔΙΚΑ;

Βήμα πρώτο: Ο ασθενής που χρειάζεται συνταγή ή παραπεμπτικό, πρέπει να συνδεθεί (μία και μόνη φορά) στο https://www.e-syntagografisi.gr/p-rv/p (Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) επιλέγοντας την είσoδό του, με χρήση των προσωπικών του κωδικών taxisnet ή την είσοδο με χρήση κωδικών ΠΦΥ εφόσον διαθέτει τέτοιους.
Ακολούθως δηλώνει την επιθυμία του να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων επιλέγοντας και τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνει τις ανωτέρω συνταγές
είτε μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό του τηλέφωνο, καταχωρώντας τον αριθμό του στο σύστημα
είτε μέσω μηνύματος (email) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα καταχωρήσει ομοίως στο σύστημα

Βήμα δεύτερο: Ο ιατρός καταχωρεί τη συνταγή φαρμάκων του και με τη λήψη sms ή email, ο ασθενής ενημερώνεται για την έκδοσή της.
Το SMS θα περιλαμβάνει τον αριθμό της συνταγής που του συνταγογραφήθηκε (barcode συνταγής) και το χρονικό διάστημα ισχύος της.
Το email θα περιλαμβάνει ποιο ολοκληρωμένη εικόνα των στοιχείων της, όπως αριθμό συνταγής, φάρμακα, διάγνωση και χρονικό διάστημα ισχύος της.

Βήμα τρίτο: Στο φαρμακείο, ο ασθενής γνωστοποιεί ή τον αριθμό της συνταγής (barcode συνταγής) ή τον ΑΜΚΑ του ώστε ο φαρμακοποιός να ανακτήσει την άυλη συνταγή μέσω του συστήματος eprescription
Στην πρώτη περίπτωση εντοπισμού της άυλης συνταγής φαρμάκων με βάση τον αριθμό συνταγής (barcode συνταγής), η εκτέλεση είναι άμεση και ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο ή και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Στη δεύτερη περίπτωση εκτέλεσης της άυλης συνταγής με βάση τον ΑΜΚΑ, ο φαρμακοποιός (με την χρήση του) προχωρά σε αναζήτηση όλων των ηλεκτρονικών συνταγών του ασθενή που εκκρεμούν προς εκτέλεση. Ο πολίτης λαμβάνει sms στο κινητό τηλέφωνο ή και στο email για επιβεβαίωση έναν μοναδικό κωδικό (one-time-password). Πρέπει να γνωστοποιήσει τον κωδικό που έλαβε στον φαρμακοποιό, ο οποίος τον εισάγει στο Σύστημα και αποκτά πρόσβαση στις προς εκτέλεση συνταγές φαρμάκων του συγκεκριμένου ασθενή. Και εδώ ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο ή και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η άυλη συνταγή και το άυλο παραπεμπτικό διακινούνται και εκτελούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της ΗΔΙΚΑ.

Την άυλη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, προβλέπει το άρθρο 36 της νέας ΠΝΠ, για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Στόχος είναι ο περιορισμός της φυσικής επαφής ασθενών και ιατρών και τη διευκόλυνση των πολιτών.

Αν χρειαστεί παράταση του μέτρου θα υπάρξει ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σχόλια

IATRIKOS.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σε απόγνωση οι αγρότες - Καταστροφές σε καλλιέργειες από το χαλάζι

 

Το παρασκήνιο της αποπομπής Δημήτρη Παπανώτα και ο αντικαταστάτης του

 

Αποτέλεσμα τακτικής πρόκλησης βροχής, η πλημμύρα στο Ντουμπάϊ;

 

Πληθαίνουν οι ακραίες φωνές στην Ευρώπη

 

Ν/σχ τερατούργημα ιδιωτικοποίηση του νερού εκχώρηση δασών σε ιδιώτες & ενέργεια για μεγαλοεπενδυτές

 

Κατέρρευσε η διπλωματία για να μην φτάσει η κατάσταση στα άκρα, λένε οι Ρώσοι αναλυτές

 

Προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις| Ethnos

 

Τα όπλα του Ισραήλ κατά Ιράν

 

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για Τέμπη: Πειθαρχικός έλεγχος για εισαγγελέα - Απέρριψε μήνυση κατά υπουργών

 

Πλήθος αντιδράσεων για τη συνάντηση Ερντογάν - Χανίγιε