Η Μαδρίτη βάζει τέλος στην ανεξέλεγκτη τουριστική μίσθωση σπιτιών Airbnb


Δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της τουριστικής μίσθωσης σπιτιών στη Μαδρίτη έλαβε την περασμένη Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο της ισπανικής πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα, και μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων και μελετών, ο Δήμος Μαδρίτης αποφάσισε:

Απαγορεύεται η μίσθωση επιπλωμένων διαμερισμάτων για περισσότερες από 90 ημέρες το χρόνο.
Επιπλέον: Οι ιδιοκτήτες που θέλουν να αποκτήσουν άδεια τουριστικής χρήσης του ακινήτου τους πρέπει απαραιτήτως να έχουν ξεχωριστή είσοδο από το υπόλοιπο κτίριο, όπως έχουν τα ξενοδοχεία.Η προϋπόθεση αυτή ουσιαστικά βγάζει από την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης περίπου 10.000 σπίτια, που βρίσκονται στις γειτονιές της Μαδρίτης.

Ο Δήμος Μαδρίτης εκτιμά ότι με αυτά τα μέτρα θα μπορούν οι κάτοικοι να βρίσκουν διαμερίσματα για κανονική μίσθωση, δίνοντας ανακούφιση στο ζήτημα της εύρεσης στέγης.


Ο Jose Manuel Calvo, σύμβουλος αρμόδιος για την αειφόρο αστική ανάπτυξη, σχολίασε την απόφαση τονίζοντας ότι με τα μέτρα του Δήμου Μαδρίτης επιβάλονται οι ίδιοι όροι που ήδη πληρούνται από τα ξενοδοχεία και τα λοιπά επίσημα τουριστικά καταλύματα.

Ο δήμαρχος της Μαδρίτης, πρώην δικαστής, Manuela Carmena, δήλωσε ότι σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία για να σταματήσει το φαινόμενο της έκρηξης των τιμών ενοικίων στο κέντρο της πόλης, επαναφέροντας πολλούς Μαδριλέους, που εγκαταέλειψαν το κέντρο, στη γειτονιά τους.

Τα ενοίκια στη Μαδρίτη αυξήθηκαν κατά 14,9% το 2018, συνεχίζοντας την αυξητική πορεία των τελευταίων χρόνων.

Η αντίδραση της Airbnb

Η Airbnb αντέδρασε στις αποφάσεις του Δήμου, στέλνοντας ανοιχτή επιστολή στο δημοτικό συμβούλιο. Στην επιστολή, που υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb Marketing Services, Arnaldo Muñoz, ανέφερε ότι ο νέος καονισμός θα εξαλείψει τη δυνατότητα για χιλιάδες οικογένειες στη Μαδρίτη να επωφεληθούν από τον τουρισμό, υπολογίζοντας την οικονομική επίπτωση στα 800 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι θα χαθούν και θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, η Airbnb ανέφερε ότι ολόκληρα σπίτια που νοικιάστηκαν πάνω από 90 ημέρες το 2018 στη Μαδρίτη αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,4% του συνόλου των κατοικιών στην πρωτεύουσα. Η λύση, τόνιζε, είναι να βρεθούν 153.100 κενές κατοικίες που αντιπροσωπεύουν το 10% του συνολικού αριθμού των κατοικιών στη Μαδρίτη.

Η Airbnb υπογραμμίζει ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη προβλήματος στέγασης στη Μαδρίτη, αλλά πιστεύει ότι τα νέα μέτρα δεν είναι η απάντηση, αναφέροντας ότι στη Γαλλία το όριο είναι 120 ημέρες το χρόνο.

ΠΗΓΗ: tornosnews.gr

Σχόλια

BANNER1

Δημοφιλείς αναρτήσεις

1.000.000 ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΕΛΙΕΣ

Ανάκληση Μη Ασφαλών προϊόντων ECONOMY – ΣΑΛΑΜΙ ΑΕΡΟΣ ΜΙΝΙ ECONOMY – ΣΑΛΑΜΙ ΑΕΡΟΣ τ. ΘΑΣΟΥ

"ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΠΑΣΟΚ" ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ

ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: "Ελάχιστα νέα χρήματα φτάνουν στη χώρα μας."

Δυό φωτογραφίες με Έλληνα αιχμάλωτο κατά τήν διάρκεια τής εισβολής τών Τούρκων το 74 στήν Κύπρο

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΨΗΦΙΔΩΤΟ 2.200 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΕΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

e-info.gr

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ