Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ


Η Τουρκία επιδιώκει την εκλογή Μουφτήδων απευθείας από το Λαό έτσι ώστε να ασκεί αυτονομιστική πολιτική σε συνδυασμό με το προξενείο της Κομοτηνής.
Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να "ακούει" τα θέλω του Ερντογάν σε σημείο που να θέτει προβλήματα σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας τα οποία απορρέουν από τις Διεθνείς Συνθήκες.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν υποστήριξε μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους, ότι κατά τη συνάντηση του με τον κ. Τσίπρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός, του είπε ότι η Ελλάδα εξετάζει να αλλάξει τον τρόπο τοποθέτησης του Μουφτή στη Δ.Θράκη, και ότι στο εξής αυτός, θα εκλέγεται, αντί να διορίζεται.
To βρόμικο παιχνίδι της Αγκυρας έχει μπει εδώ και αρκετό καιρό σε εφαρμογή με μια προσπάθεια να απαξιωθούν πλήρως οι μουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης ώστε να έρθει η αλλαγή του τρόπου εκλογής ώστε να κάνει κινήσεις ελέγχου η Τουρκία.
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στην περιοχή Οι δύο μουφτήδες Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου περιθωριοποιούνται συνεχώς, βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, δεν πληρώνουν τους υπαλλήλους, ενώ αντίθετα ενισχύονται οι δύο ψευδομουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης.
Οι μουφτήδες των μουσουλμανικών κοινοτήτων της Ελλάδας στους οποίους αναγνωρίσθηκαν από την Πολιτεία καθήκοντα δικαστού για θέματα οικογενειακού δικαίου μεταξύ Μουσουλμάνων (Ελλήνων) πολιτών (γάμος, διαζύγιο, κηδεμονίες, διαθήκες, πιστοποιήσεις επιτρεπόμενων τροφών [31][32] κλπ), διορίζονται από επιτροπή μουσουλμάνων υπό την προεδρία του Νομάρχη.[33] Η Μουφτεία είναι δημόσια υπηρεσία που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και οι διορισμοί σε αυτήν γίνονται μέσω ΑΣΕΠ [34][35].

Ο μουφτής πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του δίνει τον νόμιμο όρκο ενώπιον του Νομάρχη. Μισθοδοτείται από το Δημόσιο Ταμείο πολύ πριν οι Έλληνες Χριστιανοί ιερείς ενταχθούν σ΄αυτό. Ορίζονταν ή παύονταν παλαιότερα με Βασιλικό Διάταγμα, σήμερα με Προεδρικό Διάταγμα κατόπιν εισήγησης (πρότασης) του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο θεσμός της μουφτείας λειτουργεί στην περιοχή της Δυτικής Θράκης από την προσάρτησή της στο ελληνικό κράτος, το 1923, και αποτελεί κληρονομιά του οθωμανικού συστήματος διοίκησης. Μεταξύ 1923 και 1990 οι μουφτήδες εκλέγονταν από τους ηγέτες της μουσουλμανικής μειονότητας η οποία ακολουθείτο από την επικύρωσή τους εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας της οποίας αποτελούν δημοσίους λειτουργούς[36]. Η πάγια αυτή πρακτική ανετράπη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν από μερίδα της μουσουλμανικής μεινότητας ζητήθηκε η απευθείας εκλογή των μουφτήδων από τους πιστούς, κατ' εφαρμογή του νόμου 2345/1920 ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ[37]. Φόβοι για επέκταση του πολιτικού Ισλάμ οδήγησαν το ελληνικό κράτος στην εισαγωγή νέων ρυθμίσεων με το νόμο 1920/1991 (4 Φεβρουαρίου 1991) ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία εντεκαμελούς επιτροπής μεταξύ των μελών της μειονότητας, αρμόδιας να προτείνει έναν κατάλογο υποψηφίων μουφτήδων εκ των οποίων διορίζεται ένας βάσει προσόντων με θητεία που διαρκεί 10 έτη.

Κύριοι λόγοι τυχόν παύσης του είναι περίπτωση να καταδικασθεί για ορισμένα αδικήματα ή να στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων ή λόγω βεβαρημένης νόσου, ανεπάρκειας, ή ασυμβίβαστης προς το αξίωμά του διαγωγής.

Περί των μουφτήδων της Ελλάδας προβλέπει ο Νόμος 1920/Κύρωση 24 Δεκεμβρίου 1990. Στην Ελλάδα με τον νόμο αυτό έχουν διοριστεί οι εξής Μουφτήδες:
Μέτσο Τζεμαλή στη θέση του Μουφτή Κομοτηνής
Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου στην θέση του Μουφτή Ξάνθης
Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου στην θέση του τοποτηρητή της Μουφτείας Διδυμοτείχου.

Παράλληλα με τους διορισμένους μουφτήδες υπάρχουν και δύο υποψήφιοι μουφτήδες υποστηριζόμενοι από την Τουρκία [38] που εκλέχτηκαν από ορισμένους πιστούς, δι' ανατάσεως του χεριού:
Ιμπραήμ Σερήφ ο ιδιώτης Μουφτής στην Κομοτηνή (προτεινόμενος-εκλεγμένος από μερίδα της μειονότητας)
Αχμέτ Μετέ ο ιδιώτης Μουφτής στην Ξάνθη (προτεινόμενος-εκλεγμένος από μερίδα της μειονότητας).

.

Σχόλια

IATRIKOS.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σε απόγνωση οι αγρότες - Καταστροφές σε καλλιέργειες από το χαλάζι

 

Πλήθος αντιδράσεων για τη συνάντηση Ερντογάν - Χανίγιε

 

Ο Γολγοθάς των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας - Τι λέει ο Δημήτρης Κουρέτας | Ethnos

 

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ο Ευθύμιος Λέκκας στο EΡΤΝews για την άσκηση «Μίνωας»

 

Αποτέλεσμα τακτικής πρόκλησης βροχής, η πλημμύρα στο Ντουμπάϊ;

 

Ασφαλιστική ικανότητα για μικρές οφειλές

 

"Αν όχι τώρα η στιγμή για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, πότε;"

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Αν όχι τώρα η στιγμή για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, πότε; https://t.co/fHZ7qlyOek — liberal.gr (@LiberalGr) April 13, 2024

Τα όπλα του Ισραήλ κατά Ιράν

 

ΓΙΑ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ EINFO.GR

  https://www.einfo.gr/