Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Handeslblatt: «Στην κόλαση της Μόριας» – «Η Ευρώπη αδιαφορεί. Αρκεί να μένουν οι μετανάστες στην Ελλάδα»


Ένα ακόμη αναλυτικό άρθρο για την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου δημοσιεύεται στην εφημερίδα Handelsblatt. Υπό τον τίτλο «Στην κόλαση της Μόριας» ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ελληνικών νησιών του Αιγαίου επικρατούν καταστροφικές συνθήκες. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Και η Ευρώπη αδιαφορεί».

Περιγράφοντας την κατάσταση στο νησί ο συντάκτης επισημαίνει: «Νεοαφιχθέντες, που δεν βρίσκουν χώρο στα κοντέινερ του προσφυγικού κέντρου πρέπει να βρουν καταφύγιο έξω από αυτό, στον αυτοσχέδιο καταυλισμό. Εκεί στήνουν τις σκηνές τους ή ζουν σε αυτοσχέδιες καλύβες. Παιδιά παίζουν μέσα στα σκουπίδια που βρίσκονται παντού πεταμένα ανάμεσα στις σκηνές. Δίπλα στον φράχτη που περιβάλλει τον καταυλισμό ρέει ένα βρωμερό ρυάκι από ακαθαρσίες. Όταν βρέχει ο καταυλισμός μετατρέπεται σε μια έρημο από λάσπη».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος παραθέτει στοιχεία για τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και σημειώνει ότι: «Διεθνείς Οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου. Υπάλληλοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχουν δει φίδια και αρουραίους στη Μόρια. ‘Απόνερα και ακαθαρσίες τρέχουν μέσα στον καταυλισμό’ αναφέρεται σε σχετική έκθεση. Ο Κούμι Ναϊντού, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε «άναυδος και σοκαρισμένος». Η κατάσταση στο προσφυγικό κέντρο είναι «ό,τι πιο αηδιαστικό και ντροπιαστικό έχω δει». Αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι ο φόβος για σεξουαλική βία που του μετέφεραν πολλές γυναίκες.

Ακόμη και νέοι, υγιείς άνδρες, όπως τρεις Σύροι (σ.σ. που ζουν στο προσφυγικό κέντρο στη Μόρια) φοβούνται. Όταν πέφτει το σκοτάδι έρχονται οι συμμορίες: ‘Ναρκωτικά, πορνεία, βιασμοί, ληστείες – εδώ ισχύει μόνο ο νόμος της βίας’ λέει ο Μαλέκ. […]

Η πολιτική την οποία υποστηρίζει η ΕΕ και η οποία προβλέπει να κρατούνται οι αιτούντες άσυλο στα νησιά μέχρι να αποφασιστεί για την αίτησή τους, έχει μετατρέψει τη Λέσβο σε υπαίθρια φυλακή, αναφέρει ο Τόντορ Γκάρντος από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch. Η οργάνωση επιρρίπτει ευθύνες και στην ΕΕ: ‘Οι απεχθείς συνθήκες συνιστούν ντροπή για όλη την Ευρώπη’. Αλλά η Ευρώπη αδιαφορεί. Αρκεί να μένουν οι μετανάστες στην Ελλάδα»

.https://www.thepressroom.gr

Σχόλια

e-info.gr

IATRIKOS.gr

RETV.gr ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φλώρινα: Γονείς κατήγγειλαν σεξουαλική κακοποίηση του 7χρονου γιου τους από τον 14χρονο ξάδερφό του

 

Έκρηξη σε λιμάνι του νότιου Ιράν: Τουλάχιστον 5 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες

 

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

"Σήμερα γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας μας"

 

Η Αθήνα χθες βράδυ δεν κοιμήθηκε...

  Η Αθήνα χθες βράδυ δεν κοιμήθηκε. Για πρώτη φορά, μετά απο 20 χρόνια, το σύνολο του συστήματος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έμεινε ανοιχτό όλο το βράδυ και δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι τα χρησιμοποίησαν σε ώρες που, μέχρι χθες, οι επιλογές ήταν περιορισμένες και όχι πάντα… — kyranakis (@kyranakis) July 6, 2025

Κ.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ελλάδα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ success story

 

Δυνάμεις υπέρ του Ahmed Al Sharaa έκαψαν και λεηλάτησαν την ελληνική εκκλησία στην Taraa

  Pro-Ahmed Al Sharaa forces have burned and looted the Greek Church in Taraa — an ancient Byzantine fortress and sacred Christian site — as part of their brutal assault on the Swaida region pic.twitter.com/7lIoUTgxBG — Greco-Levantines World Wide (@GrecoLevantines) August 4, 2025

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής για την επέμβαση των ΗΠΑ

 

Αυξάνεται ο βαθμός επιφυλακής στην ΕΛ.ΑΣ και στην ΕΥΠ

 

Πολωνός καθηγητής 43 ετών το θύμα της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή

 

Eblog.gr ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ.ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ Βlogger Δημοσιογράφος

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνολικές προβολές σελίδας