ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΕΘΝΗ

Το Φεβρουάριο του 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη Στρατηγική για τη Διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Το πλάνο αυτό για τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Μαυροβούνιο, Σερβία, Κόσοβο, πΓΔΜ, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη) επισημαίνει την ανάγκη να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή τους, με την προοπτική ένταξης, τουλάχιστον ορισμένων εξ αυτών ως το 2025.

Η Στρατηγική ετοιμάστηκε από τη Διεύθυνση Διεύρυνσης της Κομισιόν, υπό την επίβλεψη του αρμόδιου επιτρόπου, Αυστριακού Γ. Χάν, και αφορά προϋποθέσεις και πιθανά χρονοδιαγράμματα για να επιταχυνθούν οι ενταξιακές διαδικασίες των 6 χωρών της περιοχής.

Κρίνοντας ότι «κρίσιμοι κλάδοι των οικονομιών της περιοχής είναι μη ανταγωνιστικοί», η ΕΕ εντοπίζει ως πρόβλημα την υπερβολική πολιτική παρέμβαση και υποανάπτυκτη ιδιωτική οικονομία.

Κανένα από τα Δυτικά Βαλκάνια δεν μπορεί σήμερα να θεωρηθεί ως λειτουργούσα οικονομία της αγοράς ούτε να έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την ανταγωνιστική πίεση και τις δυνάμεις της αγοράς στην Ενωση.

Παρά την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, παραμένουν πολλά διαρθρωτικά ζητήματα, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τις αγορές εργασίας και κυρίως τις ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους». Εξ ου και καλεί σε επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων.

Επίσης ως πρόβλημα για την ευρωενωσιακή ενσωμάτωση αναφέρει το ότι, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διμερείς διαφορές μεταξύ των χωρών της περιοχής οι οποίες παραμένουν προς επίλυση.

Η ΕΕ δεν θα δεχθεί να εισαγάγει αυτές τις διαμάχες και την αστάθεια που θα μπορούσαν να συνεπάγονται. Πρέπει να βρεθούν και να εφαρμοστούν οριστικές και δεσμευτικές λύσεις προτού προσχωρήσει μια χώρα.

Άρα δεν τους ενδιαφέρουν οι διαφορές, είναι πολλά τα λεφτά - φτάνει πατώντας πάνω στο χάρτη να δείτε από που περνάνε οι Αγωγοί Φυσικού Αερίου (οι οποίοι τροφοδοτούν με ενέργεια την Κεντρική Ευρώπη).

Σχόλια

e-info.gr

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ