Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Από 1η Ιανουαρίου 3 λεπτά το περιβαλλοντικό τέλος σε κάθε πλαστική σακούλα


«Οι ρυθμίσεις για τη μείωση της πλαστικής σακούλας είναι μία ουσιαστική αλλαγή της βιομηχανικής παραγωγής και της καταναλωτικής συμπεριφοράς στη χώρα μας με γνώμονα το περιβάλλον», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σήμερα στην εκπομπή Αντίμετρα, στο ραδιοφωνικό σταθμό 247 και στους Στέφανο Τζανάκη και Γιώργο Μελιγγώνη.  Και συμπλήρωσε «είναι μια πραγματικά ουσιαστική, αναγκαία και δύσκολη αλλαγή. Η κατάσταση δυστυχώς σε ότι αφορά την κατανάλωση πλαστικού και της σακούλας στη χώρα μας είναι τραγική. Έχουμε από τους μεγαλύτερους συντελεστές κατανάλωσης πλαστικής σακούλας. Δυστυχώς είναι η σακούλα που την βρίσκουμε πλέον παντού, στα βουνά, στα λαγκάδια, στις παραλίες μας, μέσα στη θάλασσα και βέβαια σε όλες τις χωματερές. Με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον τουρισμό, στην βιοποικιλότητα αλλά και στη ζωή σπάνιων ειδών».
«Από τα στοιχεία φαίνεται ότι στην Ελλάδα είμαστε τέσσερις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό στόχο που έχουμε θέσει για το 2020, τις 90 σακούλες ανά κάτοικο και ανά έτος και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε ουσιαστικά».
Ενώ συνέχισε «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό περιβαλλοντικό πρότυπο για όλους μας. Για να μειώσουμε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας από την 1η Ιανουαρίου θα μπει ένα περιβαλλοντικό τέλος σε κάθε πλαστική σακούλα.  Στην αρχή, τον πρώτο χρόνο θα είναι ένα χαμηλό περιβαλλοντικό τέλος της τάξης των 3 λεπτών, το τεμάχιο, ενώ το 2019 και το 2020 θα φτάσει τα 7 λεπτά το τεμάχιο».
 «Όταν πηγαίνουμε σε κάθε ταμείο λιανικής πώλησης θα μας ενημερώνουν ότι η σακούλα κοστίζει και θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές να αγοράζουνε σακούλες πολλαπλών χρήσεων, διάφορων τύπων και έτσι να μην πληρώνουν το περιβαλλοντικό τέλος. Αυτές θα διατίθενται υποχρεωτικά πλέον σε όλα τα καταστήματα και σε ευκρινές σημείο για να δίνεται η δυνατότητα μιας καλύτερης λύσης, χωρίς βέβαια να απαγορεύεται να έχουμε το καροτσάκι, το διχτάκι, την πάνινη σακούλα, που μπορούμε να φέρουμε από το σπίτι. Αυτό προφανώς και είναι ακόμα καλύτερο».
«Μπορούνε επίσης κάποια καταστήματα να δίνουνε σε αντάλλαγμα σακούλα πολλαπλής χρήσης αν επιστρέφει ο καταναλωτής  χρησιμοποιημένες σακούλες ή να εφαρμόσουν άλλο ανταποδοτικό εργαλείο. Έχουμε εισάγει στην ΚΥΑ λογική ανταπόδοσης και επαναχρησιμοποίησης».
«Όλα τα έσοδα αυτής της καμπάνιας, μέχρι τελευταία δεκάρα, θα επιστρέφουνε στους πολίτες σε τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Θα μαζεύονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα μεταφέρονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και υποχρεωτικά θα αξιοποιούνται,  στο σύνολό τους, για σακούλες πολλαπλών χρήσεων που θα δίνονται στους δήμους, για να μοιράζονται δωρεάν στους πολίτες» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του.
«Θέλουμε συμμάχους όλους τους φορείς για να αποκτήσουμε νέες καταναλωτικές συνήθειες, γιατί αλλάζουμε ένα αδιέξοδο καταναλωτικό πρότυπο».
Ερωτηθείς για την εγχώρια βιομηχανία πλαστικής σακούλας δήλωσε «Η χώρα μας καθυστερημένα ακολουθεί την Ευρωπαϊκή οδηγία. Το θετικό είναι ότι αξιοποιήσαμε τον τελευταίο 1,5 χρόνο για μια έντονη συζήτηση με την ελληνική βιομηχανία πλαστικού, αλλά και τον κλάδο του εμπορίου. Στη βιομηχανία πλαστικής σακούλας έχουμε 1.000 θέσεις εργασίας, είναι σημαντικό δυναμικό. Επιδιώξαμε να βρούμε μία λύση που θα εξυπηρετεί  και την επιχειρηματικότητα αλλά με αλλαγή παραγωγικού προτύπου. Έχουν ενημερωθεί οι επιχειρήσεις της χώρας μας, έτσι ώστε να μετατρέψουν την παραγωγή τους είτε σε σακούλες πολλών χρήσεων, επαναχρησιμοποιήσιμες, είτε προς σακούλες κομποστοποιήσιμες, δηλαδή, σακούλες που μπορούν να γίνουν λίπασμα. Αυτές δεν θα βαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος».
Και συνέχισε «Για την στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης δώσαμε παράταση χρόνου εφαρμογής και για να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή εισάγουμε με την ΚΥΑ την ονομασία προέλευσης στη σακούλα. Τυπώνεται δηλαδή πάνω στη σακούλα ποιος την παρήγαγε και πότε, η σακούλα πλέον μπαίνει σαν υποχρέωση στα συστήματα ανακύκλωσης και έτσι θα ελέγξουμε τις εισαγωγές αλλά και την φοροδιαφυγή, καθώς και τη χρήση υλικών χαμηλής ποιότητας αλλά με αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Δίνουμε δυναμική στην τοπική παραγωγή, η οποία μπορεί να εκσυγχρονιστεί και να είναι πιο ανταγωνιστική και να έχει και εξωστρέφεια και με νέα οικολογικά προϊόντα».
Ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε «Όλες αυτές οι καλές πρακτικές δεν θα πιάσουν τόπο αν δεν αλλάξουμε ως πολίτες. Πρέπει να αλλάξει η συμπεριφορά μας η καταναλωτική και η νοοτροπία του να παράγουμε πολλά σκουπίδια και να τα πετάμε ανεξέλεγκτα ή να αγοράζουμε καταναλωτικά, χωρίς πρότυπο οικολογικό. Όλα αυτά πρέπει να τα ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας γιατί μπορεί το 2020 να μας κοστίζουν περισσότερο λόγω προστίμων, αν δεν πετύχουμε στόχους ανακύκλωσης και καλύτερης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς ως χώρα».

Τέλος, σχετικά με τους ποσοτικούς στόχους της ανακύκλωσης ανέφερε χαρακτηριστικά «Στο τέλος  του 2020 θα πρέπει να αξιολογήσουμε που βρισκόμαστε σε σχέση με το στόχο των 90 σακουλών  μεταφοράς το χρόνο ανά κάτοικο. Ο ουσιαστικός στόχος είναι οι 40 σακούλες το χρόνο για τον καθένα μας μέχρι το 2025. Συνολικά θα πρέπει, μέχρι το 2020, να έχουμε τετραπλασιάσει την ανακύκλωση, να έχουμε εφαρμόσει και την ανακύκλωση και των οργανικών αποβλήτων, των αποβλήτων τροφίμων δηλαδή, ώστε να προσεγγίσουμε τουλάχιστο το στόχο μας να ανακυκλώνουμε τα μισά, δηλαδή το 50% των απορριμμάτων, τα οποία μπορούν να επιστρέφουν ως πρώτες ύλες και ως εργασία στην ελληνική οικονομία».

Σχόλια

IATRIKOS.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

"Με έχει απασχολήσει πολύ ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους"

 

Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος | Αταίριαστοι

 

Ελον Μασκ: Το μόνο ανοιχτό ερώτημα είναι αν θα πάρει η Ρωσία την Οδησσό ή όχι | Ethnos

 

Ο Σ. Καλεντερίδης στη «Ν» για τα Ελληνοτουρκικά «σύννεφα» και Μέση Ανατολή

 

ΕΚΤ: Τριπλό καμπανάκι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης - Ποιοι είναι οι 3 κίνδυνοι

 

Μάτι: Οργή και αγανάκτηση συγγενών για την απόφαση του δικαστηρίου

 

Ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 € δήλωσε το 61,82% των Ελλήνων

 

Τούρκοι αναλυτές: «Δεν πετούν τα αεροσκάφη μας - Παραδόθηκαν στους Έλληνες»

 

"ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΠΑΣΟΚ" ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ

Σε πλήρη πανικό το Μαξίμου χρησιμοποιεί όλους τους τρόπους για να μειώσει τη διαφορά με τη Ν.Δημοκρατία. Αφού άρχισε να φαντάζεται τον τρόπο να κλείσει τους πολιτικούς αντιπάλους φυλακή και δεν του βγήκε, τώρα αλλάζει τακτική και προχωρά στην "εξαγορά" στελεχών ιδίως από το ΚΙΝΑΛ, τάζοντας τους θέσεις - με τελευταίους Θ.Θεοχαρόπουλο και Γ.Παπανδρέου. Το αποτέλεσμα είναι να γλύφει αυτούς που έφτυνε ως υπαίτιους για την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο. Τραγική επικοινωνιακή συμπεριφορά χωρίς αρχές.