Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνάντηση εργασίας ΣΕΤΕ με θέμα τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό


Θεματική συνάντηση εργασίας διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τίτλο: «Διασύνδεση τουρισμού - πολιτισμού. Τα εμπόδια και οι προοπτικές». Η συνάντηση εντάσσεται σε έναν νέο κύκλο θεματικών συναντήσεων που εγκαινιάζει ο Σύνδεσμος με στόχο την ανάδειξη σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη και ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού. 
Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης A. Ρέτσος, κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του στη συνάντηση εργασίας, επισήμανε την ανάγκη υλοποίησης ενός αποφασιστικού σχεδίου το οποίο θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ουσιαστική διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, πρωτοβουλίες που αφορούν τους πάντες». Αυτό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων σημαίνει: 
  • προσαρμογή του δημοσίου στις νέες ανάγκες που θα γεννηθούν,
  • συνέργειες και συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα,
  • προσαρμογή και του ιδιωτικού τομέα στις νέες απαιτήσεις που θα προκύψουν, 
  • φορολογικές προβλέψεις από πλευράς του κράτους αλλά και διευκολύνσεις, όπως νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε νέες επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν,
  • νέα διευρυμένα ωράρια στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους,
  • σύγχρονοι τρόποι φύλαξης τους,
  • πωλητήρια με μεγάλη γκάμα προϊόντων,
  • αναψυκτήρια που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες εστίασης. 
Στο πάνελ της συζήτησης κατέθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα ο Πρόεδρος του «Διαζώματος», κ. Σταύρος Μπένος, ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας ερευνητικών προγραμμάτων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), κ. Χριστόδουλος Ρίγγας και η Επιστημονική Υπεύθυνη Έργων της εταιρείας PostScriptum, κα Αλεξάνδρα Νικηφορίδου. 
Ο Πρόεδρος του «Διαζώματος», κ. Σταύρος Μπένος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία που κυριαρχεί σήμερα σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης των μνημείων της χώρας και να ανοίξουν στην κοινωνία και την οικονομία. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις 4 προϋποθέσεις βιώσιμης διαχείρισης των μνημείων, οι οποίοι αφορούν στις υποδομές, στο μάρκετινγκ, στη σύνδεση με την επιχειρηματικότητα και στη διακυβέρνηση. Ειδική αναφορά έκανε στο Καινοτόμο Πρόγραμμα που θα υλοποιήσει το «Διάζωμα» για τις Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου. 
Ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΠΙΟΠ, κ. Χριστόδουλος Ρίγγας, μεταξύ άλλων, ανέλυσε τα οφέλη που έχουν προκύψει από τη λειτουργία του δικτύου των 9 μουσείων του ΠΙΟΠ. Μέχρι το 2016, όπως τόνισε, είχαν επισκεφθεί τα μουσεία 1,5 εκατ. επισκέπτες, ενώ μόνο για φέτος ο αριθμός των επισκεπτών θα ξεπεράσει τις 350.000. Με βάση στοιχεία μελέτης για τα οφέλη που έχουν προκύψει από τη λειτουργία των μουσείων υπολογίσθηκε, βάσει της αισιόδοξης εκτίμησης, ότι η συνολική θετική επίδραση στην τοπική κοινωνία έφθασε σε 11,3 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ ανήλθε σε 23 εκατ. ευρώ. 
Από την πλευρά της, η Επιστημονική Υπεύθυνη Έργων της εταιρείας PostScriptum, κα Αλεξάνδρα Νικηφορίδου, υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας με στόχο την ενδυνάμωση της επικοινωνίας του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του πλαισίου διαχείρισης και εκκαθάρισης των πνευματικών δικαιωμάτων και του πλαισίου διαχείρισης των συγχρηματοδοτούμενων έργων. 
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε η Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προώθηση όλων των θεμάτων συναρμοδιότητας και την προβολή των κοινών δράσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού. Επίσης, τόνισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας σε συνδυασμό με την πλούσια φύση, τον εναλλακτικό τουρισμό και την ανάπτυξη όλων των θεματικών μορφών τουρισμού που αποτελούν στρατηγική επιλογή στην υλοποιούμενη εθνική περιφερειακή πολιτική, συνθέτουν ολοκληρωμένα τουριστικά προϊόντα με επίκεντρο την εμπειρία και καθιστούν την Ελλάδα παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για βιωματικά ταξίδια όλο το χρόνο.

Σχόλια

IATRIKOS.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Βόλος «Έφοδος» Μπέου στην Πολεοδομία – Απουσίαζε το 70% των υπαλλήλων

 

ΝΕΑ ΕΥΚΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - Τα έξι βήματα για να λάβετε κλειδάριθμο σε email ή κινητό

Η νέα διαδικασία 1.Διαδικασία εγγραφής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των νέων χρηστών του TAXISnet. Για την εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των νέων χρηστών του TAXISnet απαιτείται η υποβολή σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης στο δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr), στην οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει το όνομα (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) που επιθυμεί να έχει ως χρήστης του συστήματος. Στην ίδια αίτηση ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει επίσης τα στοιχεία επικοινωνίας του (σταθερό τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο καθώς και e-mail). Για την ολοκλήρωση της εγγραφής είναι απαραίτητη η απόδοση κλειδαρίθμου, ο οποίος δύναται να χορηγείται είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου στη Δ.Ο.Υ είτε, σε περίπτωση φυσικών προσώπων, και εξ αποστάσεως, μέσω κινητού τηλεφώνου και e-mail. Σε περίπτωση επιλογής από τον φορολογούμενο της εξ αποστάσεως απόδοσης κλειδαρίθμου, ο φορολογούμενος οφείλει να συμπληρώσει επιπλέον στην αίτηση, τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας που εξυπηρε

Ώρες αγωνίας για τον σλοβάκο πρωθυπουργό -Τι ισχυρίστηκε ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας

 

ΕΚΤ: Τριπλό καμπανάκι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης - Ποιοι είναι οι 3 κίνδυνοι

 

"Με έχει απασχολήσει πολύ ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους"

 

Δήμαρχος Πύργου: Οι πολίτες αρνούνται τον περιορισμό, κυκλοφορούν έξω

«Είναι το πιο χαρακτηριστικό σημείο στη διάδοση της ίωσης. Αυτοί οι άνθρωποι είναι συγγενείς εκείνων που ταξίδεψαν στους Αγίους Τόπους και άνθρωποι οι οποίοι εργάζονταν στον ίδιο χώρο και έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει», τόνισε ο δήμαρχος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συνέχισε: «Κυκλοφορούν ελεύθεροι. Δεν ξέρουμε πόσοι είναι, σίγουρα είναι αρκετοί γιατί με βάση και τα διαγνωσμένα κρούσματα και με βάση αυτούς που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Το ζήτημα της προσωπικής υπευθυνότητας δυστυχώς είναι πολύ χαμηλά. Είναι και αδίκημα με βάση την ισχύουσα. Υπάρχει μια γενικότερη συστολή του κόσμου, αλλά όταν κυκλοφορούν πάνε στα καφενεία, στην αγορά»

Νεα σφοδρή Ρωσική επίθεση στην Οδησσό:Δεκάδες κτίρια στις φλόγες- Τουλάχιστον 14 τραυματίες

 

Ο Ευθύμιος Λέκκας στο EΡΤΝews για την άσκηση «Μίνωας»

 

Ξεκίνησαν δρομολόγια τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία