Μαζί με τους συνάδελφους βουλευτές που είναι μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής (Μιλένα Αποστολάκη, Ελένη Βατσινά, Μιχάλη Κατρίνη, Πάρι Κουκουλόπουλο και Χριστίνα Σταρακά), καταθέσαμε ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Με λίγα λόγια η Ελλάδα στο Ταμείο Ανάκαμψης επιβραδύνει την ώρα που έπρεπε να επιταχύνει. Αλλά τα προβλήματα, όπως ξέρουν όλοι οι οικονομικοί παράγοντες, δεν είναι μόνο ποσοτικά, είναι και ποιοτικά. Κι αυτό γιατί πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι αποδείξεις πως η εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολύ μικρή σχέση με το πόσα χρήματα φτάνουν πραγματικά στην αγορά. Αυτό φυσικά είναι πρόβλημα που εντοπίζεται στο σύνολο σχεδόν των κρατών μελών μας Ε.Ε., αλλά έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία στη χώρα μας καθώς προσπαθεί να καλύψει το αναπτυξιακό χάσμα που την χωρίζει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κάθε ευρώ μετράει».
Παραθέτοντας σειρά στοιχείων, με ειδική αναφορά σε κείμενα της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζουμε:




«Στην αγορά κυκλοφορεί σωρεία πληροφοριών και ειδήσεων περί παγίωσης της υποχρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα και για εμβληματικά μεγάλα έργα, δύο μόλις χρόνια πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, γεγονός που θέτει εύλογα ερωτηματικά τόσο ως προς τη συνέχιση της χρηματοδότησης όσο και ως προς την πορεία υλοποίησής τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 31 Οκτωβρίου 2024, 3 χρόνια μετά την έναρξη του Ταμείου Ανάκαμψης, διαγωνισμό πρόσληψης 100 (!) συνολικά συμβασιούχων «για την κάλυψη επειγουσών αναγκών της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και των Φορέων της Κεντρικής Διοίκησης, που παρακολουθούν και υλοποιούν έργα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Ωστόσο η εν λόγω πρωτοβουλία γεννάει σοβαρά ερωτήματα για τη σωστή αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων δεδομένου ότι η Ειδική Υπηρεσία έχει ήδη στη διάθεση της προσωπικό των συμβούλων που την υποστηρίζουν. Είναι προφανές ότι κάτω από μεγάλα λόγια της κυβέρνησης πως «όλα εξελίσσονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό» και «πλήρης αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος» υποκρύπτεται βαθύτατος προβληματισμός, καθώς και η ίδια αντιλαμβάνεται ότι για να μην χαθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει η κρατική μηχανή να δουλέψει όπως ποτέ δεν φρόντισε η κυβέρνηση να δουλέψει μέχρι σήμερα».
Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά ήδη μία χαμένη ευκαιρία για την χώρα με την κατάσταση να διαμορφώνεται ως μη αναστρέψιμη υπό την σημερινή κυβέρνηση και με τα χρονικά περιθώρια του προγράμματος που απομένουν, καθώς το πρόβλημα εδράζεται στην εξαρχής λανθασμένη προτεραιοποίηση στόχων, στην έλλειψη σχεδιασμού μακράς πνοής, στην απουσία πραγματικής διαβούλευσης με τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, στην ολοκληρωτική παραχώρηση του δανειακού σκέλους στις συστημικές τράπεζες με αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από πρόσβαση σε κονδύλια, καθώς και στην αδυναμία αποτελεσματικού συντονισμού του δημόσιου τομέα εκ μέρους της κυβέρνησης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και επειδή από την αρχή του έτους έχουν απενταχθεί από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης δεκάδες εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα πολιτισμού, αντιπλημμυρικά κ.α., ενώ δάνεια και επιχορηγήσεις παραμένουν «παρκαρισμένα» σε ενδιάμεσους φορείς και δεν διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία, ρωτάμε τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«1. Πώς δικαιολογείται η διαπιστωθείσα υστέρηση απορρόφησης πόρων, δεδομένου ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε τον Απρίλιο του 2021, λίγες ώρες μετά την κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι «έχουν ενταχθεί ώριμα έργα με προσεκτική κοστολόγηση» και ότι «σύμβουλοι, σύστημα κινήτρων για δημόσιους υπαλλήλους και νέο πληροφοριακό σύστημα, θα επιταχύνουν τις διαδικασίες»; Υπήρχαν σοβαρές δομικές αδυναμίες στον αρχικό σχεδιασμό του Εθνικού Σχέδιου ή αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων η εφαρμογή του; Πώς αξιολογείται υπό το πρίσμα της διαπιστωθείσας υστέρησης το παραδοτέο έργο των συμβούλων;
2. Πόσους πόρους κινδυνεύουμε να χάσουμε ως χώρα και πόσα έργα κινδυνεύουν ακόμα να απενταχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εξαιτίας της αδυναμίας σας να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε σωστά;
3. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο απώλειας πόρων ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ για τη χώρα;»
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου