Πλατφόρμα και App: e-Καταναλωτής - Άρθρο κ. Παναγιώτη ΣταμπουλίδηΣτο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, τον τελευταίο 1,5 χρόνο, έχουμε προωθήσει και υλοποιήσει σειρά ψηφιακών αναβαθμίσεων, που εγκαινιάζουν μια νέα σχέση της δημόσιας διοίκησης με τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Στην αιχμή του δόρατος των τεχνικών μας εργαλείων, βρίσκεται η εφαρμογή e-Καταναλωτής, που αποτελεί επί της ουσίας τη μετεξέλιξη του Παρατηρητηρίου Τιμών (e-prices), το οποίο τα τελευταία χρόνια ήταν ανενεργό.

Η νέα εφαρμογή αποτελεί ένα σύγχρονο, εύχρηστο και διαλειτουργικό ψηφιακό μέσο, με το οποίο οι καταναλωτές και οι θεσμικοί φορείς της αγοράς, παρατηρούν τη διαχρονική εξέλιξη της τιμής των βασικών αγαθών, όπως αυτή διαμορφώνεται στα σούπερ μάρκετ αλλά και στα πρατήρια καυσίμων. Ήδη, υλοποιείται η 3η φάση αναβάθμισης της εφαρμογής, η οποία εκτός από την ανάπτυξη της ιστοσελίδας, θα συμπεριλαμβάνει νέες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και σειρά χρήσιμων εργαλείων που βοηθάνε στην ανάλυση των δεδομένων που αναπτύσσει η εφαρμογή.

Πιστεύουμε ακράδαντα ό,τι, η διοίκηση οφείλει να διαθέτει τους μηχανισμούς εκείνους, οι οποίοι θα της επιτρέπουν να εποπτεύει την αγορά συνολικά και να παρεμβαίνει μεταρρυθμιστικά, όπου εντοπίζονται τυχόν στρεβλώσεις. Ήδη δε διαρκούσης της υγειονομικής κρίσης, αντιμετωπίστηκαν ζητήματα, που έθεταν εμπόδια στην λειτουργία της και στην πρόσβαση των καταναλωτών σε αγαθά και υπηρεσίες. Η χώρα μας έχει άλλωστε προσαρμοστεί πλήρως με την λοιπή Ευρώπη, σε θέματα εποπτείας της αγοράς και την προσεχή περίοδο θα αποκτήσει τα τεχνικά εργαλεία, με τα οποία θα μπορεί να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο και δράση και στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Έχει ιδιαίτερη λοιπόν αξία, το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις στον κλάδο της λιανικής πώλησης τροφίμων, υποστηρίζουν τα ανοιχτά δεδομένα των τιμών τους μέσα από το e-Καταναλωτής. Αποτελεί λοιπόν ζητούμενο για όλα τα μέρη (πολιτεία – πολίτες - επιχειρήσεις), η εμπέδωση της εμπιστοσύνης και η αλληλοεπίδραση σε όφελος όλων.

Βρισκόμαστε μπροστά στην έξοδο από την απρόσμενη υγειονομική κρίση, οι συνέπειες της οποίας θα επιδράσουν και στην καταναλωτική δύναμη. Για αυτό και «εργαλεία διαφάνειας» όπως το e-Καταναλωτής μπορούν να εντείνουν την καταναλωτική κινητικότητα, διασφαλίζοντας συνάμα και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.


Αναζητήστε εδώ την πλατφόρμα e – Καταναλωτής

Παναγιώτης Σταμπουλίδης
Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή
Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Άρθρο στο Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο ΣΕΒ - Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Επιχειρήσεις - 25 Φεβρουαρίου 2021


Σχόλια

BANNER1

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΕΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΒΙΝΤΕΟ: Εκδίωξη τουρκικών αλιευτικών από το περιπολικό πλοίο ΛΣ910 της Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο.

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΨΗΦΙΔΩΤΟ 2.200 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

"Οι φοροφυγάδες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους"

ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: "Ελάχιστα νέα χρήματα φτάνουν στη χώρα μας."

"ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΠΑΣΟΚ" ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ

1.000.000 ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΕΛΙΕΣ

Τροχαίο για την ελληνική αποστολή στην Λιβύη - 4 τραυματίες

Νίκος Παππάς: Δημιουργούμε την πατριωτική, σύγχρονη, κυβερνώσα παράταξη.

e-info.gr

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ