Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πλατφόρμα και App: e-Καταναλωτής - Άρθρο κ. Παναγιώτη ΣταμπουλίδηΣτο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, τον τελευταίο 1,5 χρόνο, έχουμε προωθήσει και υλοποιήσει σειρά ψηφιακών αναβαθμίσεων, που εγκαινιάζουν μια νέα σχέση της δημόσιας διοίκησης με τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Στην αιχμή του δόρατος των τεχνικών μας εργαλείων, βρίσκεται η εφαρμογή e-Καταναλωτής, που αποτελεί επί της ουσίας τη μετεξέλιξη του Παρατηρητηρίου Τιμών (e-prices), το οποίο τα τελευταία χρόνια ήταν ανενεργό.

Η νέα εφαρμογή αποτελεί ένα σύγχρονο, εύχρηστο και διαλειτουργικό ψηφιακό μέσο, με το οποίο οι καταναλωτές και οι θεσμικοί φορείς της αγοράς, παρατηρούν τη διαχρονική εξέλιξη της τιμής των βασικών αγαθών, όπως αυτή διαμορφώνεται στα σούπερ μάρκετ αλλά και στα πρατήρια καυσίμων. Ήδη, υλοποιείται η 3η φάση αναβάθμισης της εφαρμογής, η οποία εκτός από την ανάπτυξη της ιστοσελίδας, θα συμπεριλαμβάνει νέες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και σειρά χρήσιμων εργαλείων που βοηθάνε στην ανάλυση των δεδομένων που αναπτύσσει η εφαρμογή.

Πιστεύουμε ακράδαντα ό,τι, η διοίκηση οφείλει να διαθέτει τους μηχανισμούς εκείνους, οι οποίοι θα της επιτρέπουν να εποπτεύει την αγορά συνολικά και να παρεμβαίνει μεταρρυθμιστικά, όπου εντοπίζονται τυχόν στρεβλώσεις. Ήδη δε διαρκούσης της υγειονομικής κρίσης, αντιμετωπίστηκαν ζητήματα, που έθεταν εμπόδια στην λειτουργία της και στην πρόσβαση των καταναλωτών σε αγαθά και υπηρεσίες. Η χώρα μας έχει άλλωστε προσαρμοστεί πλήρως με την λοιπή Ευρώπη, σε θέματα εποπτείας της αγοράς και την προσεχή περίοδο θα αποκτήσει τα τεχνικά εργαλεία, με τα οποία θα μπορεί να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο και δράση και στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Έχει ιδιαίτερη λοιπόν αξία, το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις στον κλάδο της λιανικής πώλησης τροφίμων, υποστηρίζουν τα ανοιχτά δεδομένα των τιμών τους μέσα από το e-Καταναλωτής. Αποτελεί λοιπόν ζητούμενο για όλα τα μέρη (πολιτεία – πολίτες - επιχειρήσεις), η εμπέδωση της εμπιστοσύνης και η αλληλοεπίδραση σε όφελος όλων.

Βρισκόμαστε μπροστά στην έξοδο από την απρόσμενη υγειονομική κρίση, οι συνέπειες της οποίας θα επιδράσουν και στην καταναλωτική δύναμη. Για αυτό και «εργαλεία διαφάνειας» όπως το e-Καταναλωτής μπορούν να εντείνουν την καταναλωτική κινητικότητα, διασφαλίζοντας συνάμα και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.


Αναζητήστε εδώ την πλατφόρμα e – Καταναλωτής

Παναγιώτης Σταμπουλίδης
Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή
Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Άρθρο στο Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο ΣΕΒ - Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Επιχειρήσεις - 25 Φεβρουαρίου 2021


Σχόλια

IATRIKOS.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Βόλος «Έφοδος» Μπέου στην Πολεοδομία – Απουσίαζε το 70% των υπαλλήλων

 

ΝΕΑ ΕΥΚΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - Τα έξι βήματα για να λάβετε κλειδάριθμο σε email ή κινητό

Η νέα διαδικασία 1.Διαδικασία εγγραφής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των νέων χρηστών του TAXISnet. Για την εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των νέων χρηστών του TAXISnet απαιτείται η υποβολή σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης στο δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr), στην οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει το όνομα (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) που επιθυμεί να έχει ως χρήστης του συστήματος. Στην ίδια αίτηση ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει επίσης τα στοιχεία επικοινωνίας του (σταθερό τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο καθώς και e-mail). Για την ολοκλήρωση της εγγραφής είναι απαραίτητη η απόδοση κλειδαρίθμου, ο οποίος δύναται να χορηγείται είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου στη Δ.Ο.Υ είτε, σε περίπτωση φυσικών προσώπων, και εξ αποστάσεως, μέσω κινητού τηλεφώνου και e-mail. Σε περίπτωση επιλογής από τον φορολογούμενο της εξ αποστάσεως απόδοσης κλειδαρίθμου, ο φορολογούμενος οφείλει να συμπληρώσει επιπλέον στην αίτηση, τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας που εξυπηρε

Ώρες αγωνίας για τον σλοβάκο πρωθυπουργό -Τι ισχυρίστηκε ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας

 

ΕΚΤ: Τριπλό καμπανάκι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης - Ποιοι είναι οι 3 κίνδυνοι

 

"Με έχει απασχολήσει πολύ ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους"

 

Δήμαρχος Πύργου: Οι πολίτες αρνούνται τον περιορισμό, κυκλοφορούν έξω

«Είναι το πιο χαρακτηριστικό σημείο στη διάδοση της ίωσης. Αυτοί οι άνθρωποι είναι συγγενείς εκείνων που ταξίδεψαν στους Αγίους Τόπους και άνθρωποι οι οποίοι εργάζονταν στον ίδιο χώρο και έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει», τόνισε ο δήμαρχος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συνέχισε: «Κυκλοφορούν ελεύθεροι. Δεν ξέρουμε πόσοι είναι, σίγουρα είναι αρκετοί γιατί με βάση και τα διαγνωσμένα κρούσματα και με βάση αυτούς που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Το ζήτημα της προσωπικής υπευθυνότητας δυστυχώς είναι πολύ χαμηλά. Είναι και αδίκημα με βάση την ισχύουσα. Υπάρχει μια γενικότερη συστολή του κόσμου, αλλά όταν κυκλοφορούν πάνε στα καφενεία, στην αγορά»

Νεα σφοδρή Ρωσική επίθεση στην Οδησσό:Δεκάδες κτίρια στις φλόγες- Τουλάχιστον 14 τραυματίες

 

Ο Ευθύμιος Λέκκας στο EΡΤΝews για την άσκηση «Μίνωας»

 

Ξεκίνησαν δρομολόγια τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία